Secara ringkas ginilah resepinya (Sha, klu salah tolong betulkan).
1. Beberapa ekor sotong
2. Pulut
3. Santan
4. Gula merah/ gula pasir
5. Halba
6. Sedikit garam.
7. Lidi
CARA :
Masukkan pulut ke dalam sotong yg telah dibersihkan. Sumbat dgn kepala sotong secara terbalik utk mengelakkan pulut dari terkeluar dan cucuk dgn lidi.
Masak bersama santan. Taburkan sedikit pulut (tujuannya utk memastikan samada pulut di dalam sotong sudah masak atau belum - masak pulut di luar, bermakna masak juga pulut yg di dalam sotong). Masukkan gula, ikut suka nak masukkan gula merah atau gula pasir. Masukkan juga halba (utk hilangkan rasa hanyir sotong kot) dan sedikit garam.
Tu je, nampak mudah kan. Tak pernah lagi rasa tapi dah banyak kali dengar resipi ni. Insyaallah, nak cuba gak buat. Kesian kami kan, org dah lepas ke bulan, kami masih di sini..Uhukkkk.......sodih!!!!
SELAMAT MENCUBA
6 comments:
adoiyaii.. rindu pulak pada masakan ibu
APA LAGI, WEEKEND NI BALIK LAH KAMPUNG, MINTAK IBU MASAKKAN MAKANAN KEGEMARAN...YUMMYYY
fobia lak bilo dongar cik siti wan kombang nie.. yo laa.. baru lopeh kono lolah ngan abe wan kombang
Iyo lah, kebetulan lak kan...kwn akak ni pun tak berapo setuju gak dgn diorng tu, kami bincang gak pasal isu ni ngan dio
salam:)
satu bahan lg yg tinggal, mana serainya. tu le lain kali salin bawa pen dan kertas. Tu yg tak khatam2 belajar.
acik lupo..dah tuo
Post a Comment